Πατέντα Μάχης: Χέρι στο Πιστόλι

Αυτό είναι περισσότερο μία καλή πρακτική για ασφαλή μεταφορά όπλου που αφορά αποκλειστικά άτομα που μεταφέρουν εμφανώς τα όπλα τους. Στις περισσότερες χώρες αυτό, δηλαδή η μεταφορά του φορητού οπλισμού φανερά, απαγορεύεται άρα αυτό το άρθρο απευθύνεται κυρίως στα Σώματα Ασφαλείας. Τη συμβουλή αυτή την είχα ακούσει προσωπικά από έναν εκπαιδευτή, αστυνομικό εν αποστρατεία, όπου την είχε μάθει από την εμπειρία του σε πεζές περιπολίες σε περιοχές με μεγάλη εγκληματικότητα.

Πηγή: PoliceMag.com
Πηγή: PoliceMag.com

Σήμερα υπάρχουν πολλές διαφορετικές θήκες πιστολιών αλλά γενικά χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες. Αυτές που κρατάνε το όπλο απλώς με τη πίεση της θήκης, αυτές που έχουν κάποια ασφάλεια που συγκρατεί το όπλο μέσα στη θήκη και αυτές που έχουν δύο ασφάλειες που συγκρατούν το όπλο στη θήκη. Ένα παράδειγμα από τη πρώτη κατηγορία, δηλαδή θήκη που συγκρατεί το όπλο μόνο από τη πίεση που του ασκεί είναι η παρακάτω.

Πηγή: FalcoHolsters.com
Πηγή: FalcoHolsters.com

Σε αρκετές χώρες απαγορεύεται τόσο στα Σώματα Ασφαλείας όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις να φέρουν τέτοιες θήκες καθώς είναι πολύ εύκολο κάποιος να τους αφαιρέσει το υπηρεσιακό τους όπλο. Η δεύτερη κατηγορία έχει κάποιου είδους ασφάλεια που συγκρατεί το πιστόλι πέρα από τη πίεση της θήκης. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε ένα παράδειγμα από τέτοια θηκή.

Πηγή: gradysoutdoors.com
Πηγή: gradysoutdoors.com

Σε αυτή τη θήκη υπάρχει μία ασφάλεια που πιάνει στον υποφυλακτήρα της σκανδάλης και μόνο αν πατηθεί το κουμπί που έχει εξωτερικά μπορεί να αφαιρεθεί το πιστόλι από τη θήκη. Τέλος, υπάρχουν και οι θήκες με δύο ασφάλειας και ένα παράδειγμα από τέτοια θήκη είναι η ακόλουθη.

Πηγή: blackhawk.com
Πηγή: blackhawk.com

Στη παραπάνω θήκη για να απελευθερωθεί το όπλο πρέπει και να πατηθεί το κουμπί που ασφαλίζει στον υποφυλακτήρα της σκανδάλης (όπως στη προηγούμενη) αλλά και με τον αντίχειρα ένα δεύτερο κουμπί που πιάνει το πίσω μέρος του ολισθητήρα του πιστολιού. Πέρα από αυτά τα μέτρα, πολλοί επαγγελματίες προσθέτουν επίσης ειδικά συστήματα ασφάλισης ώστε αν κάποιος αφαιρέσει το όπλο τους να μην μπορέσει να απομακρυνθεί αλλά και να μην το χάσουν εάν τους πέσει. Ένα τέτοιο βλέπετε εδώ.

Πηγή: blackhawk.com
Πηγή: blackhawk.com

Ασφαλώς ακόμα και με όλα τα παραπάνω μέτρα, σε μία περιοχή με εγκληματικότητα δε μπορούμε να αποκλείσουμε τις πιθανότητες κάποιος τολμηρός εγκληματίας αιφνιδιαστικά να αφαιρέσει το όπλο ενός νόμιμα ένοπλου ανθρώπου, κατά κανόνα αστυνομικών καθώς στις περισσότερες χώρες η εμφανής οπλοφορία απαγορεύεται όπως ήδη αναφέραμε. Στη συνέχεια ο εγκληματίας μπορεί να χρησιμοποιήσει το όπλο εναντίον του νόμιμου κατόχου ή ακόμα και τρίτων ατόμων για διάπραξη κάποιας παράνομης δραστηριότητας. Για αυτό το λόγο, οι πιο έμπειροι αστυνομικοί μαθαίνουν να ακουμπάνε πάντα το χέρι ή τον αγκώνα τους στο όπλο τους όταν βρίσκονται πεζοί όπως ακριβώς βλέπετε για παράδειγμα σε αυτή τη φωτογραφία.

Πηγή: wisegeek.com
Πηγή: wisegeek.com

Στηρίζουμε το χέρι μας σταθερά, πιέζοντας προς τα κάτω το πιστόλι. Έτσι είναι σχεδόν αδύνατο για οποιονδήποτε να το πλησιάσει ή να το αφαιρέσει. Επίσης, αυτή η στάση είναι και πιο ξεκούραστη αλλά φαίνεται και λιγότερο επιθετική από το να έχουμε συνεχώς το χέρι μας στο όπλο όπως φαίνεται στη παρακάτω φωτογραφία. Ωστόσο, το να έχουμε το χέρι μας συνέχεια στο όπλο είναι σαφώς πιο ασφαλές από το να πιέζουμε απλώς το χέρι μας σε αυτό όπως είδατε στη προηγούμενη φωτογραφία.

Πηγή: koin.com
Πηγή: koin.com

Μία άλλη αντίστοιχη στάση που δε φαντάζει τόσο επιθετική στο μέσο πολίτη και ταυτόχρονα προστατεύει το υπηρεσιακό όπλο του εκάστοτε νόμιμου κατόχου είναι και αυτή που βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία. Ωστόσο, δεν είναι τόσο ξεκούραστη όσο αυτή που περιγράψαμε νωρίτερα.

Πηγή: safecare-gloves.com
Πηγή: safecare-gloves.com

Και αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε και κάτι για τους επίδοξους εγκληματίες. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα η αφαίρεση του όπλου από έναν νόμιμο κάτοχο που το φέρει επάνω του θεωρείται ληστεία καθώς αφαιρέθηκε ένα αντικείμενο παρά τη θέληση του νόμιμου ιδιοκτήτη του και για όσους δε το γνωρίζουν, η ληστεία είναι κακούργημα (σε αντίθεση με τη κλοπή). Τώρα, αν δούμε τον ορισμό του κακουργήματος από το Άρθρο 18 του Ποινικού Κώδικα διαβάζουμε τον ακόλουθο ορισμό:

«Κάθε πράξη που τιμωρείται με την ποινή του θανάτου ή της κάθειρξης είναι κακούργημα.»

Και αυτό είναι το λιγότερο γιατί όχι απλά όλοι οι αστυνομικοί έχουν αυτομάτως δικαίωμα να συλλάβουν αυτό το άτομο για κακουργηματική πράξη, αλλά έχουν δικαίωμα να το σκοτώσουν χωρίς προειδοποίηση γιατί η πράξη του βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των ίδιων των αστυνομικών αλλά και τρίτων. Αντίστοιχα, για τα Ελληνικά δεδομένα αυτό μπορούμε να το διαβάσουμε ξεκάθαρα και στο Νόμο 3169 του 2003 και συγκεκριμένα το Άρθρο 3 που έχει τίτλο «Χρήση πυροβόλου όπλου και αρχές που τη διέπουν» και στη παράγραφο 6 αναγράφει τους λόγους που πυροβολισμοί εξουδετέρωσης είναι δικαιολογημένοι. Εκεί διαβάζουμε το ακόλουθο:

α. για την απόκρουση επίθεσης ενωμένης με επικείμενο κίνδυνο θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης ανθρώπου.

Οπότε είναι απόλυτα ξεκάθαρο από αυτό ότι αν κάποιος προσπαθήσει να αφαιρέσει ή αφαιρέσει το υπηρεσιακό όπλο αστυνομικού αρχικά διαπράττει ληστεία που είναι κακουργηματική πράξη και κατά δεύτερον όλοι οι παρευρισκόμενοι αστυνομικοί είναι απόλυτα δικαιολογημένοι νομικά να εξουδετερώσουν, προσοχή, όχι ακινητοποιήσουν ή συλλάβουν, να εξουδετερώσουν την απειλή καθώς έτσι αποκρούουν επίθεση με επικείμενο κίνδυνο θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης.

Πηγή: k106fm.com
Πηγή: k106fm.com

Για να μη φτάσουμε όμως στο σημείο αυτό που κανένας αστυνομικός δε το επιθυμεί, διότι παρότι δικαιολογημένη πράξη συνεπάγεται με μία πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, πρέπει όλοι όσοι φέρουν εμφανώς όπλα να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το όπλο τους. Και παρότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από αυτόν που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία από τους δύο Κινέζους αστυνομικούς στη Σαγκάη, όλοι όσοι χρειάζεται να μεταφέρουν όπλο εμφανώς αναγνωρίζουν ότι πρώτον δεν είναι βολική στάση για κάποιον που κινείται συνεχώς και δεύτερον ίσως μερικοί πολίτες να βρίσκουν τη στάση επιθετική προκαλώντας διάφορα προβλήματα.

Πηγή: Associated Press
Πηγή: Associated Press

Η πιο βολική επιλογή είναι να πατάμε το όπλο μας με το χέρι προς τα κάτω όπως δείξαμε όταν περιγράψαμε τη πρακτική αυτή παραπάνω. Παρ’όλα αυτά, αν η θήκη βρίσκεται αρκετά χαμηλά ώστε αυτή η στάση να μην είναι βολική μπορούμε να κάνουμε το ίδιο ακριβώς και με τη παλάμη μας όπως παρουσιάσαμε νωρίτερα και το βλέπετε ξανά παρακάτω.

Πηγή: USAToday.com
Πηγή: USAToday.com

Κλείνοντας, ο εν λόγω εκπαιδευτής είχε πει, σχεδόν κατά γράμμα, «αν δεν είμαστε σε στάση βολής ή δεν βγάζουμε το όπλο μας από τη θήκη πρέπει πάντα το χέρι μας να πατάει σταθερά επάνω του για να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή ότι είναι μέσα στη θήκη του με ασφάλεια».

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s