Αναφορά Ιράκ #17

Σε αυτή την αναφορά θα δούμε τη πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση του πολέμου στο Ιράκ. Είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2007 με αποτέλεσμα πάνω από 500 νεκρούς και 1500 τραυματίες. Ήταν μία συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση με εκρηκτικούς μηχανισμούς σε οχήματα αλλά ας τα δούμε τα πράγματα από την αρχή.

Πηγή: DailyMail.co.uk
Πηγή: DailyMail.co.uk

Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε αυτή την επίθεση ως τη πιο αιματηρή επίθεση με εκρηκτικούς μηχανισμούς στο πόλεμο του Ιράκ. Όλα είχαν ξεκινήσει από μία τοπική διαμάχη μεταξύ Γιαζίντι, μία Κουρδική εθνοθρησκευτική ομάδα, και εξτρεμιστών Ισλαμιστών Σουνιτών οι οποίοι ήθελαν να τους προσηλυτίσουν στον Ισλαμισμό. Βλέπετε στη συνέχεια τη σημαία (ανεπίσημη) που χρησιμοποιούν πολλές κοινότητες Γιαζίντι στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org

Δυτικά της Μοσούλης στο Ιράκ βρίσκονται οι περιοχές Καχτανίγια και Τζαζίρα όπου αποτελούνται αποκλειστικά από Γιαζίντι. Βλέπετε που ακριβώς βρίσκεται η περιοχή Καχτανίγια καλύτερα στον παρακάτω χάρτη. Δίπλα ακριβώς είναι και η πόλη Τζαζίρα που σχετίζεται με την αναφορά που βλέπουμε εδώ.

Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org

Για μήνες οι Γιαζίντι λάμβαναν απειλητικά γράμματα από τους Σουνίτες εξτρεμιστές τα οποία είχαν προωθήσει στις αρχές αλλά χωρίς κάποια αντίδραση από τις τελευταίες. Τελικά, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου όταν μία δεκαεπτάχρονη κοπέλα από τη κοινότητα Γιαζίντι, η Ντουά Κχαλίλ Ασουάντ, λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου το Σάββατο 7 Απριλίου του 2007. Η αιτία για το λιθοβολισμό της από τους Γιαζίντι ήταν ότι ακολούθησε το Ισλάμ προκειμένου να μπορέσει να παντρευτεί τον αγαπημένο της που ήταν εξτρεμιστής Σουνίτης Ισλαμιστής. Λίγο αργότερα όλος ο κόσμος είχε σοκαριστεί όταν το βίντεο του λιθοβολισμού της διέρρευσε στο διαδίκτυο.

Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org

Αυτό ενίσχυσε το μίσος και από τις δύο πλευρές και οι απειλές των Σουνιτών έγιναν μεγαλύτερες αποκαλώντας πλέον όλους τους Γιαζίντι «άπιστους» που πρέπει να πεθάνουν. Τελικά το χτύπημα έφτασε το πρωί της Τρίτης 14 Αυγούστου του 2007. Έγινε μία συντονισμένη βομβιστική επίθεση με βομβιστές αυτοκτονίας και παγιδευμένα με εκρηκτικά οχήματα σε δύο σημεία ταυτόχρονα. Βλέπετε στην επόμενη δορυφορική φωτογραφία το σημείο της πρώτης έκρηξης το οποίο μπορείτε να το δείτε καλύτερα και από την υπηρεσία GoogleMaps ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο.

Πηγή: GoogleMaps
Πηγή: GoogleMaps

Για την ακρίβεια, στις 07:20 το πρωί (τοπική ώρα), ένα μικρό αυτοκίνητο και ένα ημιφορτηγό μπήκαν στο σταθμό των λεωφορείων της πόλης. Σχεδόν ταυτόχρονα πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους μέσα στο σταθμό των λεωφορείων και το αποτέλεσμα μπορείτε να το δείτε στην επόμενη φωτογραφία που είναι από αυτό το σημείο.

Πηγή: DailyMail.co.uk
Πηγή: DailyMail.co.uk

Μόλις ένα λεπτό αργότερα, στις 07:21 δύο ακόμα εκρήξεις πραγματοποιούνται στο κέντρο της πόλης ανάμεσα σε δύο κατοικίες. Δύο αυτοκίνητα είχαν σταθμεύσει ανάμεσα τους και πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους ταυτόχρονα. Μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα στην παρακάτω φωτογραφία που είχε τραβηχτεί σε αυτό το σημείο μετά την επίθεση.

Πηγή: DailyMail.co.uk
Πηγή: DailyMail.co.uk

Δυνάμεις του Ιράκ αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικής φτάνουν σε λίγα λεπτά στο σημείο και αρχίζουν τη παροχή πρώτων βοηθειών, μεταφορά θυμάτων και διάσωση των εγκλωβισμένων. Σύμφωνα με τη στρατιωτική αναφορά των ΗΠΑ καταγράφηκαν από τους Αμερικάνους 299 νεκροί, 402 τραυματίες, 80 αγνοούμενοι και 600 που εκδιώχθηκαν από τις δυνάμεις για λόγους ασφαλείας. Τα μόνα δύο διαθέσιμα νοσοκομεία στη περιοχή ήταν αυτά του Σινζάρ και του Τελ Αφάρ τα οποία γρήγορα είχαν γεμίσει και δυσκολεύονταν να νοσηλεύσουν περισσότερους τραυματίες.

Πηγή: DailyMail.co.uk
Πηγή: DailyMail.co.uk

Μετά τον απεγκλωβισμό και την συνολική αποτίμηση της επίθεσησης, η Ιρακινή Ερυθρά Ημισέληνος εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει 796 νεκρούς και 1562 τραυματίες. Μέχρι σήμερα είναι η πιο αιματηρή επίθεση του πολέμου και παρότι κανένας δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη, εικάζεται ότι ήταν Σουνίτες εξτρεμιστές Ισλαμιστές πιθανότητα μέσω της Αλ-Κάιντα του Ιράκ καθώς η επίθεση αποτελεί τυπικό παράδειγμα επίθεσης της Αλ-Κάιντα του Ιράκ εναντίων «άπιστων» κατά αυτούς πολιτών.

Πηγή: DailyMail.co.uk
Πηγή: DailyMail.co.uk

Σε πολλά μέσα αυτή η επίθεση έχει μείνει γνωστή και ως η μεγαλύτερη σε απώλειες τρομοκρατική επίθεση μετά την 11η Σεπτεμβρίου των ΗΠΑ αλλά ποτέ δεν πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σήμερα, οι Γιαζίντι είναι από τις ελάχιστες κοινότητες του Ιράκ που ενεργά πολεμούν ενάντια στη τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» αλλά δυστυχώς με μέτρια αποτελέσματα.
 
Αρ. Αναφοράς: 20070814193037SGA4171009500

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s