Παντελόνι 5.11 TacLite Pro

Ένας πολύ καλός μου φίλος διαβάζοντας το άρθρο «Άρβυλα Rothco Forced Entry Desert» μου ζήτησε να γράψω περισσότερες αντίστοιχες προσωπικές μου απόψεις για εξοπλισμό που χρησιμοποιώ ή έχω χρησιμοποιήσει. Οπότε θα γράψω για μία σειρά από παντελόνια που συμπαθώ ιδιαιτέρως και χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά, τα TacLite Pro της εταιρίας 5.11.

panteloni_tacline_pro_01

Θυμάμαι ότι πριν κάποια χρόνια είχα αγοράσει το πρώτο μου παντελόνι TacLite Pro της 5.11 κυρίως λόγω της φήμης που είχε. Σήμερα, χρόνια αργότερα φοράω ένα τέτοιο καθώς γράφω αυτό το άρθρο και έχω και αρκετά ακόμα. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου παντελόνια γενικής χρήσης και εδώ θα δούμε γιατί σε λίγο μεγαλύτερο βάθος.

panteloni_tacline_pro_02

Αρχικά εμφανισιακά είναι εξαιρετικά απλά και λυτά χωρίς να είναι φορτωμένα με περιττές λεπτομέρειες. Αλλά πέρα από την εμφάνιση εκεί που πραγματικά ξεχωρίζουν είναι στα τεχνικά τους. Αρχικά, το ύφασμα τους είναι από μία πατέντα της εταιρίας 5.11 βασισμένο σε 24% πολυεστερικό υλικό, 41% ένα ύφασμα πατέντα της εταιρίας 5.11 και 35% βαμβακερό ραφής ripstop, δηλαδή έτσι πλεγμένο ώστε όταν φεύγουν ίνες να μην αλλοιώνουν τη δομή του. Η αναλογία των υλικών του το κάνουν τέλειο, χωρίς να έχει τα μειονεκτήματα των βαμβακερών (δηλαδή ότι κρατάνε υγρασία, δεν είναι ανθεκτικά) ή των πολυεστερικών (ότι είναι υπερβολικά ευαίσθητα σε θερμοκρασίες και κακά στη εξαγωγή θερμότητας). Βλέπετε ένα τέτοιο παράδειγμα εδώ:

panteloni_tacline_pro_03

Αυτό το συνδυασμό η 5.11 τον ονομάζει «Poly-Cotton Ripstop» αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος των τεχνικών χαρακτηριστικών του. Ασφαλώς όμως, χάρη σε αυτό είναι τέλειο τόσο για θερμά κλίματα και περιοχές με μεγάλη υγρασία όσο και για πιο κρύα κλίματα. Κάτι που δε γνώριζα και με εξέπληξε θετικά μία πολύ βροχερή ημέρα είναι ότι όλα τα παντελόνια έχουν επίστρωση αδιαβροχοποίησης Τεφλόν που διαρκεί αρκετό καιρό, από προσωπική εμπειρία άρχισα να παρατηρώ νερό να παραμένει στο παντελόνι σε κάποια σημεία μετά από 1.5 χρόνο χρήσης. Δεν έβρισκα μία καλή φωτογραφία από αυτό στο διαδίκτυο οπότε ορίστε μία που έβγαλα μόλις στο πάνω από έξι μηνών παντελόνι που φοράω γράφοντας αυτό το άρθρο τώρα που του έριξα επίτηδες λίγο νερό για να φανεί η αδιαβροχοποίηση Τεφλόν.

panteloni_tacline_pro_04

Στους γλουτούς, στο καβάλο και στα γόνατα το παντελόνι έχει διπλό ύφασμα που είναι ραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνεται αισθητό εμφανισιακά. Στον καβάλο μάλιστα το διπλό ύφασμα είναι τέτοιου σχήματος ώστε καμία ραφή του να μην βρίσκεται σε σημείο που δέχεται μεγάλη καταπόνηση. Επίσης, όλες οι ραφές είναι τριπλές κάνοντας πολύ δύσκολο να σκιστεί το παντελόνι σε κάποια ραφή. Κλείνοντας όσον αφορά το ύφασμα, η εταιρία 5.11 το διαφημίζει ως αδύνατο να ξεθωριάσει και η μέχρι τώρα εμπειρία μου το επιβεβαιώνει, δεν ξέρω πως το επιτυγχάνουν αυτό αλλά είναι αλήθεια. Ακόμα και στα μαύρα παντελόνια που θα ήταν αναμενόμενο να ξεθωριάσουν. Πάμε τώρα να δούμε τις τσέπες από κάτω προς τα επάνω.

panteloni_tacline_pro_05

Στους μηρούς υπάρχει μία τσέπη σε κάθε πλευρά που ασφαλίζει με δύο Velcro και είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε όταν είναι άδεια να μην εξέχει από το παντελόνι. Αυτό το κάνει ακόμα πιο διακριτικό στη καθημερινή χρήση. Στη δεξιά πλευρά, πάνω ακριβώς από τη τσέπη του μηρού υπάρχει μία τσέπη-θήκη με σκληρό, ενισχυμένο στρίφωμα ώστε να ταιριάζουν κλιπ από φακούς ή μαχαίρια χωρίς να το φθείρουν. Το μέγεθος της θήκης αυτής είναι ακριβώς όσο ένας γεμιστήρας από πιστόλι Glock και επίσης όταν είναι άδεια, όπως ακριβώς και στους μηρούς, δεν εξέχει από το παντελόνι. Αυτή τη τσέπη-θήκη τη βλέπετε και στη παρακάτω φωτογραφία.

panteloni_tacline_pro_06

Στη παραπάνω φωτογραφία μπορείτε να δείτε επίσης το κρίκο σχήματος D που έχει στο ύψος της ζώνης όπου μπορούν να κρεμαστούν μπρελόκ ή οτιδήποτε άλλο. Ασφαλώς το παντελόνι έχει και δύο σχεδόν κανονικές πλαϊνές τσέπες, ο λόγος που έγραψα σχεδόν είναι διότι έχουν πάλι κάτι το ιδιαίτερο. Στο κάτω σημείο τους το στρίφωμα τους είναι διπλά ενισχυμένο ώστε κλιπ από μαχαίρια ή φακούς να μην μπορούν να το χαλάσουν. Αυτό φαίνεται επίσης και στην επόμενη φωτογραφία.

panteloni_tacline_pro_12

Στην αριστερή πλευρά τώρα, κάτω από τη πλαϊνή τσέπη υπάρχει μία θήκη που κλείνει με ένα Velcro και διαφημίζεται ως θήκη κινητού. Πρακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά αντικείμενα όπως φακούς, γεμιστήρες, πολυεργαλεία, κτλ. Και αυτή η τσέπη προσαρμόζεται τέλεια στην επιφάνεια του παντελονιού χωρίς να εξέχει όταν είναι άδεια. Τη βλέπετε καλύτερα και στη παρακάτω φωτογραφία όταν είναι άδεια.

panteloni_tacline_pro_07

Στη πίσω πλευρά, αν και πιο σωστά θα λέγαμε στη πλαϊνή πλευρά, οι δύο τσέπες είναι υπό γωνία για εύκολη πρόσβαση και ασφαλίζουν με ένα κεντρικό Velcro η κάθε μία. Έχουν την ίδια ενίσχυση στο πλάι για κλιπ όπως οι μπροστινές πλαϊνές τσέπες και η γωνία τους τις κάνει πολύ πιο εύκολες στη πρόσβαση από τις παραδοσιακές πίσω τσέπες. Βλέπετε καλύτερα τις πίσω τσέπες σε κόκκινα πλαίσια στην επόμενη φωτογραφία.

panteloni_tacline_pro_08

Πάνω από τη δεξιά πίσω τσέπη υπάρχει και ένας ιμάντας γενικής χρήσης όπου μπορεί κάποιος να τοποθετήσει ότι θέλει (κρίκους, κλιπ αορτήρα τυφεκίου για να παραμένει σταθερά στο πλάι, κράνος, κτλ.). Είναι εξίσου καλής και ανθεκτικής κατασκευής. Το βλέπετε καλύτερα εδώ.

panteloni_tacline_pro_09

Όσον αφορά τους κρίκους για ζώνη περιττό να πω ότι δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να περάσετε μέσα τους μία ζώνη προδιαγραφών μεταφοράς όπλου. Επίσης, στη μέση το παντελόνι έχει λάστιχο ώστε να ταιριάζει ακόμα καλύτερα στο κάθε άτομο και πέρα από το κουμπί που έχει εμπρός, έχει και ένα εσωτερικό κουμπί, στο επάνω τελείωμα του φερμουάρ για ακόμα περισσότερη ασφάλεια. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, για ασφαλή κλείσιμο του παντελονιού, το επάνω κουμπί είναι τύπου τρουκ ενώ το εσωτερικό είναι κλασσικό. Επιπρόσθετα, το εσωτερικό κουμπί κρατάει ένα υφασμάτινο προστατευτικό ανάμεσα στο σώμα και το φερμουάρ για μεγαλύτερη προστασία.

panteloni_tacline_pro_10

Και τώρα που τελείωσα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και μάλλον θα έχετε μία καλύτερη εικόνα για τα παντελόνια αυτά μπορώ να εκφράσω τη γνώμη μου. Λοιπόν, προσωπικά δεν έχω βρει κάτι που να μη μου αρέσει επάνω τους. Αυτό φυσικά δεν είναι αιτία για να συνεχίζω να τα αγοράζω, η αιτία είναι ότι είναι εντυπωσιακά ανθεκτικά, έχουν τσέπες για οτιδήποτε έχω χρειαστεί μέχρι σήμερα, είναι φοβερά άνετα και τέλος, είναι πολύ διακριτικά. Δε θυμίζουν σε τίποτα τα περισσότερα στρατιωτικού στυλ παντελόνια με τις φουσκωτές τσέπες, τα ογκώδη χαρακτηριστικά και τα ονόματα των εταιριών γραμμένα παντού. Αν κάποιος πραγματικά δεν προσέξει πάρα πολύ δε θα παρατηρήσει καν ότι διαφέρει σε κάτι από ένα απλό παντελόνι. Ωστόσο, από τα παραπάνω φαίνεται πως μόνο απλά δεν είναι, έχουν πολλές μικρές λεπτομέρειες που τα κάνουν εξαιρετικά για όσους θέλουν ένα παντελόνι ικανό να αντέξει πολλά χωρίς όμως να φαίνεται κάτι το εξειδικευμένο.

panteloni_tacline_pro_11

Έβαλα τη παραπάνω φωτογραφία για να κλείσω με το ότι σήμερα στις ΗΠΑ πάρα πολλές ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές υπηρεσίες Σωμάτων Ασφαλείας έχουν συμβόλαια με την εταιρία 5.11 όπου ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει και τα παντελόνια της σειράς TacLite Pro. Αυτό είναι ακόμα ένα στοιχείο που δείχνει τη ποιότητα τους για τα σημερινά δεδομένα.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s