Πατέντες Μάχης: Οπλισμένο Ούζι;

Οι «Πατέντες Μάχης» θα είναι μία συλλογή από άρθρα με στόχο τη πληροφόρηση πάνω σε εμπειρικές γνώσεις από επαγγελματίες πολεμιστές. Κάποια θέματα θα είναι σίγουρα απλά και κάποια άλλα πιο ιδιαίτερα, αντίστοιχα κάποια μπορεί να σας φανούν χρήσιμα και κάποια άλλα παντελώς άχρηστα. Εδώ θα δούμε ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα σε όσους έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με οπλοφορία με υποπολυβόλα τύπου Ούζι (μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το χειρισμό και βασικές γνώσεις στο άρθρο μας «Υποπολυβόλο UZI») που είναι ότι ο μοχλός πυρός και ασφαλείας δεν είναι καθόλου βολικός και το όπλο βάλλει από την ανοιχτή θέση κλείστρου.

metafora_oplismenou_uzi_01

Αυτό που κάνουν οι περισσότεροι έμπειροι χειριστές υποπολυβόλων Ούζι ή άλλων αντίστοιχων, δηλαδή που βάλλουν από την ανοιχτή θέση κλείστρου, είναι το εξής. Αφαιρούν το γεμιστήρα, απελευθερώνουν το τηλεσκοπικό κλείστρο ώστε να μεταφερθεί στη κλειστή θέση και επανατοποθετούν το γεμιστήρα. Με αυτό το τρόπο το όπλο δεν μπορεί να πυροβολήσει αν πιεστεί η σκανδάλη και ας είναι στη θέση βολής ο μοχλός πυρός και ασφαλείας, αυτό συμβαίνει διότι το όπλο δε βάλλει από κλειστή θέση κλείστρου.

metafora_oplismenou_uzi_02

Όταν ο χειριστής πρέπει να ρίξει απλώς τραβάει πίσω το μοχλό οπλίσεως που είναι πολύ πιο γρήγορο και εύκολο από το μοχλό πυρός και ασφαλείας και το υποπολυβόλο Ούζι (ή αντίστοιχου τύπου) είναι έτοιμο για βολή. Αυτή τεχνική-πατέντα προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα και σχεδόν κανένα μειονέκτημα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα πλεονεκτήματα:

  • Δε χρειάζεται να απασφαλίσουμε το όπλο πριν τη βολή
  • Το όπλο δε μπορεί να ρίξει αν πιεστεί η σκανδάλη
  • Δε χρειάζεται τη τελευταία στιγμή να επιλέξουμε τη κατάσταση βολής (ημιαυτόματο ή αυτόματο)
  • Το όπλο δε μπορεί να εκπυρσοκροτήσει ακούσια καθώς δεν υπάρχει σφαίρα στη θαλάμη

Ασφαλώς έχει το μειονέκτημα ότι θα πρέπει να εκπαιδευτούμε στη χρήση του με αυτή τη μέθοδο που είναι πολύ πιο οικείο λόγω των πυροβόλων που λειτουργούν από κλειστό κλείστρο. Προσωπικά, άκουσα για αυτή τη τεχνική από έναν Ισραηλινό πυροτεχνουργό αλλά φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη «πατέντα» στους χειριστές Ούζι. Για παράδειγμα, στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε τρεις αστυνομικούς από την Εσθονία οι οποίοι μεταφέρουν τα Ούζι τους με ακριβώς αυτό το τρόπο.

metafora_oplismenou_uzi_03

Αν προσέξετε θα δείτε ότι παρότι τα συγκεκριμένα όπλα, σύμφωνα με το εγχειρίδιο, μεταφέρονται με ανοιχτό το κλείστρο και με τον μοχλό πυρός και ασφαλείας στη θέση της ασφάλειας, οι παραπάνω αστυνομικοί τα μεταφέρουν όπως περιγράψαμε. Δηλαδή με κλειστό το κλείστρο και το μοχλό πυρός και ασφαλείας στη θέση βολής. Το ίδιο και ο παρακάτω Ιρλανδός αστυνομικός.

metafora_oplismenou_uzi_06

Ασφαλώς και πολλοί Έλληνες επαγγελματίες φαίνεται πως γνωρίζουν αυτό το «κόλπο». Για παράδειγμα βλέπουμε τον αστυνομικό της Ελληνικής Αστυνομίας στην επόμενη φωτογραφία να το φέρει με το κλείστρο στη κλειστή θέση (και πιθανότατα απενεργοποιημένη την ασφάλεια).

metafora_oplismenou_uzi_08

Όπως επίσης και τον άντρα που βλέπετε εμπρός στη παρακάτω φωτογραφία από την Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης Α’ Ζώνης της Ελληνικής Αστυνομίας.Ένα δεύτερο πρόβλημα με βολές ταχείας αντίδρασης με υποπολυβόλα Ούζι είναι η ασφάλεια παλάμης τους. Αν το ελατήριο της ασφάλειας έχει υποστεί μεγάλη φθορά τότε υπάρχει η πιθανότητα αν ο χειριστής δεν έχει καλή λαβή να ασφαλίσει το όπλο και να το εμποδίσει από το να ρίξει. Βλέπετε την εν λόγω ασφάλεια στο κόκκινο πλαίσιο παρακάτω.

metafora_oplismenou_uzi_05

Για αυτό κάποιοι έμπειροι χειριστές να κολλάνε με μονωτική ταινία αυτή την ασφάλεια σε όπλα που γνωρίζουν ότι δεν είναι αξιόπιστα λόγω παλαιότητας ή έλλειψης επαρκούς συντήρησης. Υπάρχουν και πιο μόνιμες «λύσεις» όπως για παράδειγμα η προσθήκη λαβής που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία. Με αυτό το τρόπο η ασφάλεια θα είναι πάντα απενεργοποιημένη.

metafora_oplismenou_uzi_07

Τέτοιες μικρές λεπτομέρειες θα βλέπουμε σε αυτή τη νέα κατηγορία που στόχο έχει να συλλέξει χρήσιμες πρακτικές εμπειρίες από μάχιμους επαγγελματίες.

metafora_oplismenou_uzi_04

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s