Αναφορά Συρία #3

Η αναφορά αυτή αφορά μία επίθεση του Στρατού της Συρίας με αυτοσχέδιο όπλο τα μέσα Μαρτίου 2015 με στόχο τη καταστροφή πολιτισμικών-θρησκευτικών χώρων στις περιοχές που ελέγχονται από δυνάμεις ανταρτών.

anafora_syria_3_01

Δυστυχώς οι πληροφορίες που έχουμε για το περιστατικό είναι αρκετά περιορισμένες. Παρ’όλα αυτά θα δούμε το γεγονός με όσο περισσότερες λεπτομέρειες είναι εφικτό. Μία ημέρα ανάμεσα στις 10-15 Μαρτίου 2015 ο Στρατός της Συρίας, ευρέως γνωστός ως SAA (Syrian Arab Army, δηλαδή στα Ελληνικά, Συριακός Αραβικός Στρατός) εκτέλεσε μία επίθεση κατά περιοχής ελεγχόμενης από αντάρτες. Προτού συνεχίσουμε την ανάλυση μπορείτε να δείτε το βίντεο από την εν λόγω επίθεση εδώ.

Αυτό που βλέπετε είναι ένα σχετικά νέο αυτοσχέδιο όπλο στο πόλεμο της Συρίας. Στο παρελθόν είχαμε γράψει για τις βόμβες-βαρέλια (μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό μας άρθρο «Αναφορά Συρία #1») αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν αυτοσχέδιο όλμο μεγάλων αποστάσεων. Από τη πορεία του φαίνεται ο κακός σχεδιασμός του και η παντελή έλλειψη ελέγχου και σταθεροποίησης. Αυτές οι βόμβες των αυτοσχέδιων όλμων του Συριακού Στρατού έχουν γίνει γνωστές ως «Ρουκέτες Ελέφαντες» και μοιάζουν με αυτό που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.

anafora_syria_3_02

Πρακτικά η δομή του θυμίζει περισσότερο ένα βλήμα πυροβολικού. Στη βάση του έχει μικρή ποσότητα προωθητικής εκρηκτικής ύλης και στη κεφαλή του συνήθως κάποια μπουκάλα γκαζιού γεμισμένη με εκρηκτική ύλη και με ένα μηχανισμό πιέσεως στη κορυφή της ώστε όταν πιεστεί η μύτη να πυροδοτηθεί. Κατά τη περίοδο από το Φεβρουάριο 2015 μέχρι τα μέσα Μαρτίου πάνω από 10 θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες καταστράφηκαν με τέτοιες βόμβες από το Στρατό της Συρίας.

anafora_syria_3_03

Σε μία άλλη μορφή βλέπετε την ίδια αρχή λειτουργίας στην επόμενη φωτογραφία. Αυτή είναι μία «Ρουκέτα Ελέφαντας» που δεν πυροδοτήθηκε λόγω του ότι δεν προσγειώθηκε με τη μύτη αλλά με τη βάση της. Βλέπετε ότι η βάση της στράβωσε από τη πτώση αλλά το πιο σημαντικό είναι ο τρόπος κατασκευής της. Είναι ένα μεταλλικό βαρέλι γεμισμένο με εκρηκτική ύλη και ένα μηχανισμό πιέσεως στη μύτη του. Στο κάτω μέρος έχει συγκολληθεί ένας μεταλλικός σωλήνας που περιέχει τη προωθητική ύλη καθώς και κάποια στοιχειώδη πτερύγια σταθεροποίησης.

anafora_syria_3_04

Η δομή του είναι πανομοιότυπη με βλήματα όλμων πυροβολικού όπως είναι ξεκάθαρο. Ο σωλήνας του όλμου λειτουργεί απλώς ως ένας οδηγός που στη βάση του έχει ένα καρφί που παίζει το ρόλο του επικρουστήρα για τη πυροδότηση του προωθητικού γεμίσματος.

anafora_syria_3_05

Για την επίθεση που είδαμε σε αυτή την αναφορά δεν υπάρχει καμία επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των θυμάτων άρα δε μπορούμε να παραθέσουμε κάποια σχετική πληροφορία. Το πεδίο μάχης της Συρίας μας διδάσκει πολλά μαθήματα και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον από γεωπολιτικής, στρατηγικής όσο και από τεχνικής πλευράς και τακτικών μάχης.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s