Αναφορά Ιράκ #6

Η παρακάτω αναφορά είναι από τη Πέμπτη 4 Αυγούστου 2005 και αφορά την εξαφάνιση ενός Αμερικανικού Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (Unmanned Aerial Vehicle) στο Ιράκ. Συγκεκριμένα όπως θα δούμε η αναφορά είναι για ένα RQ-11 Raven που χρησιμοποιείται από επίγειες δυνάμεις για την αναγνώριση από απόσταση. Ένα τέτοιο UAV βλέπετε και στην επόμενη φωτογραφία που είναι επίσης από το Ιράκ.

iraq_uav_01

Η αναφορά είναι τύπου «Friendly Action» (Επεισόδιο Φίλιας Δύναμης) και ανήκει στη κατηγορία UAV με διαβάθμιση SECRET (ΑΠΟΡΡΗΤΟ) και χρώμα ασφαλείας μπλε που τη χαρακτηρίζει ως ενημέρωση-πληροφόρηση στον χάρτη που εμφανίζεται αυτόματα στα τοπικά κέντρα επιχειρήσεων. Ο τίτλος είναι:

UAV DOWN RPTD BY 3-69 IVO SAMARRA: 0 INJ/UAV LOST

Τα παραπάνω στρατιωτικά ακρωνύμια μπορείτε να δείτε τι σημαίνουν εδώ.

 • UAV
  Unmanned Aerial Vehicle. Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος
 • RPTD
  Reported. Αναφέρθηκε
 • IVO
  In the Vicinity Of. Στη Περιοχή Του
 • INJ
  Injured. Τραυματίες

Οπότε ο τίτλος της αναφοράς μπορεί να μεταφραστεί στα Ελληνικά με απλά λόγια κάπως έτσι:

ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ 3-69 ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΑ: 0 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ/ΕΝΑ ΧΑΜΕΝΟ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

Η αναφορά έχει αυτόματα καταγεγραμμένες τις στρατιωτικές MGRS συντεταγμένες 38SLC9616475494 οι οποίες αντιστοιχούν σε αυτό το στίγμα στην υπηρεσία Google Maps από το οποίο βλέπετε και σχετική δορυφορική φωτογραφία στη συνέχεια.

iraq_uav_02

Πρίν συνεχίσουμε, μερικά βασικά στοιχεία για το Raven UAV που ξεκίνησε να χρησιμοποιείται το 2004. Είναι ένα UAV που απογειώνεται με το χέρι, ζυγίζει μόλις 1.9 κιλά και μπορεί να πετάει μέχρι και 1.5 ώρα σε ακτίνα μέχρι 10 χιλιόμετρα και ύψος 150 μέτρων. Η ταχύτητα του είναι 56 χιλιόμετρα/ώρα, είναι τηλεχειριζόμενο και μπορεί να φέρει απλή κάμερα αλλά και κάμερα νυχτερινής παρατήρησης. Το κόστος ολόκληρου του συστήματος είναι $250000 αν και το ίδιο το αεροσκάφος Raven κοστίζει μόλις $35000. Παρακάτω βλέπετε ένα τέτοιο UAV. Δεξιά του βρίσκεται η δεύτερη κάμερα ακριβείας με δυνατότητα νυχτερινής παρατήρησης και το τηλεχειριστήριο του.

iraq_uav_03

Γνωρίζοντας αυτά τα βασικά στοιχεία για αυτό το UAV μπορούμε να προχωρήσουμε στην αναφορά το περιεχόμενο της οποίας είναι το ακόλουθο.

AT 0730D, 3-69 LOST THE SIGNAL FOR A RAVEN SUAV 9 KM SOUTH OF SAMARRA IVO LC 96164 75494. THE RAVEN RECIEVED HEAVY INTERFERENCE FROM THE WARLOCK SYSTEMS IN A PASSING CLP ALONG MSR TAMPA. A TF 3-69 PATROL SEARCHED FOR THE RAVEN WITH NEGATIVE RESULTS.

Και πάλι, ακολουθεί μία σύντομη επεξήγηση των νέων στρατιωτικών όρων που διαβάζουμε στην αναφορά οι οποίοι είναι:

 • D
  Delta Timezone. Ζώνη ώρας Δέλτα, πιο συχνά αναγραφόμενη ως +0400 ή απλά UTC+4
 • SUAV
  Small Unmanned Air Vehicle. Μικρό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος
 • CLP
  Combat Logistics Patrol. Περίπολος Εφοδιασμού Μάχης
 • MSR
  Main Supply Route. Κύρια Διαδρομή Εφοδιασμού
 • TF
  Task Force. Ειδικό Απόσπασμα

Και με βάση αυτά αν μεταφράσουμε την αναφορά έχουμε το παρακάτω.

ΣΤΙΣ 07:30 +0400, Η ΟΜΑΔΑ 3-69 ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΣΗΜΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ RAVEN 9 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ LC 96164 75494. ΤΟ RAVEN ΔΕΧΘΗΚΕ ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΕΜΒΟΛΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΥΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ WARLOCK ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΧΗΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ TAMPA. ΕΝΑ ΕΙΔΙΚΟ ΑΠΟΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ 3-69 ΕΨΑΞΕ ΓΙΑ ΤΟ RAVEN ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

Έχουμε ξεκάθαρα μία περίπτωση κακής επικοινωνίας μεταξύ των ομάδων. Το σύστημα WARLOCK το φέρουν σχεδόν όλα τα οχήματα περιπόλου των Αμερικανικών δυνάμεων. Είναι ένα πολύ απλό αυτοσχέδιο σύστημα που προκαλεί ισχυρές παρεμβολές σε μικρή ακτινά στις συχνότητες λειτουργίας των πιο γνωστών μηχανισμών απομακρυσμένης πυροδότησης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Ακόμα μία φορά, η αναφορά αυτή μας διδάσκει χρήσιμες γνώσεις για το μέλλον.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s