Υπολογιστής DRS-LXI

Εδώ θα δούμε ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή στρατιωτικών προδιαγραφών από την εταιρία DRS Technologies στην Αγγλία. Η παραγωγή του ξεκίνησε το 2000 και ακόμα και σήμερα κατασκευάζεται και χρησιμοποιείται από πολλές Ένοπλες Δυνάμεις όπως αυτές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας.

drs_lxi_01

Η εταιρία DRS χρησιμοποιεί το πλαίσιο φορητού υπολογιστή LXI για μοντέλα διαφορετικών δυνατοτήτων ωστόσο, η πλατφόρμα παραμένει ίδια και είναι ανθεκτική σε ακραία περιβάλλοντα όπως αυτά ορίζονται από τα πρότυμα δοκιμών DEF STAN 07-55 και 59-41. Κατά τη μεταφορά του, το DRS-LXI τοποθετείται μέσα σε μία βαλίτσα από ανθρακόνημα που είναι πλήρως στεγανή τόσο από υγρά όσο και από αέρια.

drs_lxi_02

Αν υπάρχει μεγάλη διαφορά πίεσης, η βαλίτσα αυτή διαθέτει μία βαλβίδα που μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει ώστε να διατηρήσει ή να αλλάξει την ατμοσφαιρική πίεση που έχει στο εσωτερικό της.

drs_lxi_03

Όταν ανοίξουμε τη βαλίτσα έχουμε τη βάση πάνω στην οποία είναι τοποθετημένος ο φορητός υπολογιστής και δίπλα του ένας συνηθισμένος μονόχρωμος εκτυπωτής φορητών υπολογιστών από την εταιρία Hewlett Packard (γνωστή ως HP). Ανάμεσα τους υπάρχουν τα καλώδια που συνοδεύουν το φορητό υπολογιστή καθώς και ένας πίνακας για διασύνδεση με άλλες συσκευές και φόρτιση.

drs_lxi_04

Ο φορητός υπολογιστής DRS-LXI έχει διαστάσεις 15x46x36 εκατοστά και βάρος 11.9 κιλά μαζί με τη βαλίτσα μεταφοράς. Η αυτονομία του είναι 2.5 ώρες και είναι αδιάβροχος. Όταν αφαιρεθεί από τη βαλίτσα μεταφοράς είναι όπως ακριβώς το βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.

drs_lxi_05

Ο υπολογιστής έρχεται με προ-εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows. Το πληκτρολόγιο του έχει ενσωματωμένη ροδέλα πλοήγησης ως αντικατάσταση του ποντικιού και η οθόνη του είναι LCD με ειδικό φίλτρο και από τις δύο όψεις που προστατεύει από επιθέσεις TEMPEST (δηλαδή υποκλοπή δεδομένων από την παραγόμενη ακτινοβολία).

drs_lxi_06

Το πληκτρολόγιο συνδέεται με τον υπολογιστή μέσω ενός καλωδίου τύπου USB και αυτό επιτρέπει την αφαίρεση του και τοποθέτηση του σε κάποιο γραφείο ή όπου αυτό χρειαστεί.

drs_lxi_07

Στο πίσω μέρος, ο φορητός υπολογιστής LXI έχει μία σειρά από θύρες διασύνδεσης, όλες στεγανά ασφαλισμένες. Τις βλέπετε καλύτερα στην παρακάτω φωτογραφία της πίσω πλευράς του DRS-LXI.

drs_lxi_08

Από αριστερά προς τα δεξιά βλέπουμε:

  • Βύσματα φόρτισης μπαταρίας για Αμερικάνικες και Ευρωπαϊκές παροχές ρεύματος
  • Βύσμα σύνδεσης δικτύου (ένδειξη NET) για δίκτυα Ethernet
  • Βύσμα σύνδεσης κεραίας BAMS (Βέλγικο στρατιωτικό σύστημα δικτυακής ραδιοεπικοιωνίας)
  • Βύσμα σύνδεσης εξωτερικών συσκευών τύπου SCSI
  • Βύσματα σειριακής σύνδεσης RS-232 (ένδειξη COM1 και COM2)
  • Βύσμα παράλληλης σύνδεσης εκτυπωτή
  • Βύσματα μικροφώνου και ακουστικών/ηχείων
  • Βύσμα σύνδεσης εξωτερικής οθόνης τύπου VGA

Ο σκληρός του δίσκος βρίσκεται σε θυρίδα που μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί από το εμπρός μέρος του φορητού υπολογιστή και κλείνοντας, βλέπετε μία φωτογραφία από το καλώδιο φόρτισης του.

drs_lxi_09

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...