Βόμβα SRG-66

Η ναυτική βόμβα ή πιο σωστά χειροβομβίδα SRG-66 (срг-66) είναι ένας μηχανισμός που δεν είναι ευρέως γνωστός, ιδιαίτερα εκτός των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αν και έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις. Τα στοιχεία που γνωρίζουμε είναι αρκετά περιορισμένα αλλά παρ’όλα αυτά θα κάνουμε μια σύντομη ανάλυση των χαρακτηριστικών της και του τρόπου λειτουργίας της βάση των γνωστών πληροφοριών.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Σύντομη Ιστορία
Δυστυχώς, όπως ήδη αναφέραμε, παρότι η συγκεκριμένη ναυτική χειροβομβίδα (που όπως θα δούμε έχει πιο πολλά κοινά με ναυτική νάρκη) έχει χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται από αρκετές χώρες δεν γνωρίζουμε πολλά στοιχεία. Έχουμε πρόσφατες αναφορές (Δεκέμβριος 2013) ότι βρέθηκε ένα μεταλλικό κιβώτιο με έξι τέτοιες χειροβομβίδες στη περιοχή Πετροπάβλοφσκ Καμτσάτσκι της Ρωσίας (σχετική είδηση εδώ). Επίσης, ο συγγραφέας Εβγκένι Κραφτσένκο είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο «Ручные и ружейные гранаты» (Βομβίδες και Χειροβομβίδες) το 2008 και έχει κάποιες σύντομες αναφορές. Βέβαια, όσοι δε γνωρίζουν Ρώσικα θα έχουν κάποια δυσκολία καθώς το βιβλίο εκδίδεται μόνο στη Ρώσικη γλώσσα.

srg66_02

Από αυτό το βιβλίο μαθαίνουμε τα εξής. Είναι κατασκευασμένη σε σχήμα φακού για την εύκολη μεταφορά από το προσωπικού του Ρώσικου Πολεμικού Ναυτικού και επιπρόσθετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε από την ακτή είτε από πλοίο. Είναι σχεδιασμένη για παροχή προστασίας από εχθρικά υποβρύχια και βατραχανθρώπους και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τύπου                                         : SRG-66 (срг-66)
Βάρος                                         : 670 γραμμάρια
Γέμισμα                                     : 140 γραμμάρια TNT
Χώρα Προέλευσης                  : Ρωσία
Έτος Αρχικής Κατασκευής   : Άγνωστο

 

Δομή και Χαρακτηριστικά
Ξεκινώντας από τις διαστάσεις της, έχει συνολικό μήκος 20.7 εκατοστά και διάμετρο 6.8 και 4.2 εκατοστά στο κάτω και πάνω μέρος αντίστοιχα. Το σώμα της χωρίζεται σε δύο κύρια τμήματα. Το κάτω μέρος (καφέ) που είναι κατασκευασμένο από πλαστικό και περιέχει μόνο το κύριο γέμισμα των 140 γραμμαρίων TNT, και το επάνω μέρος, κατασκευασμένο από αλουμίνιο που είναι και εκεί όπου βρίσκεται ο πυροδοτικός μηχανισμός της. Στη βάση από το επάνω (αλουμινένιο) μέρος υπάρχει η υποδοχή για τον πυροκροτητή. Στην επόμενη φωτογραφία (από εκπαιδευτική ναυτική χειροβομβίδα срг-66) βλέπετε όλα τα μέρη που μόλις περιγράψαμε.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Για την ακρίβεια, από τα αριστερά προς τα δεξιά βλέπουμε. Το αλουμινένιο επάνω μέρος που περιέχει τον πυροδοτικό μηχανισμό, ακριβώς από κάτω του στο τραπέζι ένα εκπαιδευτικό πυροκροτητή μέσα στην ειδική βάση του, δίπλα δύο ξύλινα ομοιώματα του κύριου γεμίσματος TNT με το διαχωριστικό τους δαχτυλίδι και τέλος, το κάτω πλαστικό μέρος στο οποίο τοποθετείται το κύριο γέμισμα. Επίσης, από την παραπάνω φωτογραφία φαίνεται πως βιδώνει το ένα μέρος με το άλλο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η μεταφορά της γίνεται σε στεγανά και αεροστεγή μεταλλικά κιβώτια (όπως αυτό που βρέθηκε στο Πετροπάβλοφσκ Καμτσάτσκι) που περιέχουν έξι τέτοιες χειροβομβίδες. Εξωτερικά τα κιβώτια αυτά είναι έτσι.

srg66_04

Και στο εσωτερικό τους έχουν ξύλινες βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται οι χειροβομβίδες SRG-66. Η αντοχή αυτών των μεταλλικών κιβωτίων είναι εξαιρετική καθώς οι χειροβομβίδες μπορούν να παραμείνουν σε άψογη κατάσταση για αρκετές δεκαετίες.

srg66_05

Στη συνέχεια θα δούμε σε μεγαλύτερο βάθος τόσο τον πυροδοτικό μηχανισμό της όσο και τον ακριβή τρόπο λειτουργίας της βάση ακουστικών σημάτων και ατμοσφαιρικής/βαρυτικής πίεσης.

 

Πυροδοτικός Μηχανισμός
Ο πυροδοτικός μηχανισμός της φαντάζει απλός καθώς αποτελείται από έναν επικρουστήρα με ένα συμπιεσμένο ελατήριο που συγκρατείται από ένα μεταλλικό σφαιρίδιο. Το βλέπετε μέσα στο κόκκινο πλαίσιο στην επόμενη φωτογραφία.

srg66_06

Όταν το διάφραγμα που βρίσκεται στο επάνω μέρος της χειροβομβίδας πιέσει αρκετά τον πυροδοτικό μηχανισμό ώστε να ελευθερώσει το μεταλλικό σφαιρίδιο, το ελατήριο επικρουστήρα δε θα συγκρατείται πλέον και θα οδηγήσει με ταχύτητα, και ικανή για πυροδότηση πίεση, τον επικρουστήρα πάνω στον πυροκροτητή εκκινώντας έτσι τη διαδικασία πυροδότησης της κύριας εκρηκτικής ύλης TNT. Στην επόμενη παράγραφο θα δούμε πότε ακριβώς συμβαίνει αυτό και για ποιό λόγο.

 

Λειτουργία
Συνεχίζοντας, στο εσωτερικό του επάνω μέρους βλέπουμε ένα διακόπτη στο κέντρο του. Αυτό φαίνεται καλύτερα πως είναι εσωτερικά εδώ.

srg66_07

Αυτός ο διακόπτης είναι η ασφάλεια της χειροβομβίδας. Όταν είναι στη θέση της ασφάλειας μπαίνει ανάμεσα στον επικρουστήρα και τον πυροκροτητή εμποδίζοντας την πυροδότηση του μηχανισμού ακόμα και αν δεχθεί αρκετή πίεση. Εξωτερικά αυτό φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία με τις ενδείξεις «п – походное» (Ασφάλεια, μεταφράζεται ως Σε Αποθήκευση) και «IБ – из боевого» (Οπλισμένη, η ακριβής μετάφραση είναι Θέση Μάχης).

srg66_08

Όπως ήδη περιγράψαμε, για να γίνει η πυροδότηση πρέπει να υπάρξει αρκετή πίεση στη πλάκα πιέσεως που βρίσκεται στο επάνω μέρος (καπάκι) του μηχανισμού. Συγκεκριμένα, η χειροβομβίδα φτάνει σε σημείο να έχει αρκετή πίεση ώστε η πλάκα πιέσεως να ακουμπάει τον επικρουστήρα και να είναι η ικανή να τον ελευθερώσει όταν βρίσκεται σε βάθος 7-13 μέτρα ή σε περίπτωση που έχει εσωτερικά πίεση ανώτερη της 1.3 ατμόσφαιρας. Στη παρακάτω φωτογραφία φαίνεται η πλάκα πιέσεσως.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όταν φτάσει σε αυτό το σημέιο το διάφραγμα που βλέπετε παρακάτω με κόκκινο χρώμα συγκρατεί οριακά το μεταλλικό σφαιρίδιο του πυροδοτικού μηχανισμού. Αν η χειροβομβίδα δεχθεί μεγαλύτερη πίεση (πχ. από την κίνηση του νερού που προκαλεί ένας βατραχάνθρωπος ή ένα υποβρύχιο) θα οδηγήσει στη πυροδότηση. Επίσης, το διάφραγμα της είναι κατασκευασμένο ώστε να είναι ευαίσθητο και σε ακουστικά σήματα. Κατ’ επέκταση, και αυτά δημιουργούν αντίστοιχη διαφορά πίεσης, ικανή να προκαλέσει την πυροδότηση της. Αυτό είναι ακόμα μία τεχνική κατά των υποβρυχίων.

srg66_10

Είναι κατασκευασμένη με υδρο-βαρυτικές ιδιότητες ώστε να παραμένει σταθερή όταν φτάσει το επιθυμητό βάθος ή ατμοσφαιρική πίεση. Σύμφωνα με το βιβλίο που αναφέραμε παραπάνω η ισχύς της κάτω από το νερό αντιστοιχεί σε 88 αμυντικές χειροβομβίδες και τα υλικά κατασκευής της αλλά και ο τρόπος λειτουργίας της την κάνουν ιδιαίτερα δύσκολη στην εξουδετέρωση. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε το εσωτερικό της (σε ομοίωμα) όταν βρίσκεται οπλισμένη σε περιβάλλον με μηδενική ατμοσφαιρική-βαρυτική πίεση.

srg66_11

Κάτι τελευταίο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η εν λόγω χειροβομβίδα δεν έχει μηχανισμό αυτοκαταστροφής και μπορεί να παραμείνει στη θάλασσα για αρκετά χρόνια προτού διαβρωθεί και καταστραφεί.

srg66_12

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s