Νάρκη Κ/Π T-AB-1

Η T-AB-1 είναι μία νάρκη κατά προσωπικού (Κ/Π) που μετατρέπεται εύκολα σε αντιαρματική (Α/Τ) από τη Βραζιλία που επίσημα έχει σταματήσει την κατασκευή της από το 1989. Ωστόσο ακόμα και σήμερα τη συναντάμε σε χώρες όπως το Εκουαδόρ, Λιβύη και Περού.

tab1_01

 

Σύντομη Ιστορία
Έως πολύ πρόσφατα (1997) δε γνωρίζαμε τίποτα για την ύπαρξη αυτής της νάρκης κατά-προσωπικού. Η νάρκη αυτή είναι Βραζιλιάνικης κατασκευής από την εταιρία Britanite-IBQ Indústrias Químicas Ltda. με το κανονικό της όνομα να είναι «Mina Anti-Pessoal Nāo-Magnética» και είναι γνωστή με όνομα μοντέλου T-AB-1 ή MAP NM T-AB-1. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας δήλωσε έπειτα από την ανακάλυψη της νάρκης στη Λιβύη ότι η κατασκευή της έχει σταματήσει από το 1989 και όλα τα αποθέματα έχουν καταστραφεί. Αυτό έγινε διότι στις 3 Δεκεμβρίου 1997 η Βραζιλία υπέγραψε διεθνή συνθήκη κατά την οποία θα σταματήσει την παραγωγή ναρκών Κ/Π και θα προχωρήσει στην καταστροφή των αποθεμάτων. Ο χρόνος για να το ολοκληρώσει αυτό ήταν 3 χρόνια, έως τις 30 Απριλίου 1999. Αυτό βέβαια δεν συμβαδίζει τα ακόλουθα γεγονότα.

 • Μάρτιος 2000, Εκουαδόρ
  Η Οργάνωση Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων του Εκουαδόρ (Centro de Desminado del Ecuador, CENDESMI) ανακάλυψε και κατέστρεψε μεγάλο αριθμό από T-AB-1 σε ναρκοπέδια αλλά και αποθήκες του στρατού. Συγκεκριμένα, στις 23 Αυγούστου 2000 που βγήκε η ολοκληρωμένη αναφορά περιελάμβανε 119641 T-AB-1 νάρκες Κ/Π.
 • Μάρτιος 2001, Περού
  Από ελεγχόμενες καταστροφές ναρκών Κ/Π στην επίσημη αναφορά περιλαμβάνονται και 128931 νάρκες Κ/Π T-AB-1.
 • Ιανουάριος 2003, Βραζιλία
  Αναφορά του στρατού δηλώνει ότι 5 νάρκες T-AB-1 χρησιμοποιήθηκαν για εκπαιδευτικούς λόγους.
 • Μάιος 2011, Λιβύη
  Στις 25 Μαίου βρέθηκαν πάνω από 20 τέτοιες νάρκες στον οικισμό Ταμίνα στην περιοχή της Μισράτα έπειτα από ενεργοποίηση μερικών ναρκών από διερχόμενο όχημα.
 • Ιούνιος 2011, Λιβύη
  Την 1 Ιουνίου 2011 στα βουνά Ναφούσα της Λιβύης εξουδετερώθηκαν 169 νάρκες T-AB-1 στη Κχούσα που βρίσκεται σε απόσταση 10 μιλίων Βόρεια της πόλης Ζιντάν (συντεταγμένες N 32˚ 02.448′, E 012˚ 12.710) από αντάρτες. Εικάζεται ότι είχαν τοποθετηθεί από κυβερνητικές δυνάμεις του Μουαμάρ αλ Καντάφι.
 • Ιούλιος 2011, Λιβύη
  Έξω από το χωριό Αλ Καβάλις στα βουνά Ναφούσα της Λιβύης ένας ανιχνευτής ανακάλυψε δύο ακόμα ναρκοπέδια (συντεταγμένες N 31˚ 58′ 50.79″ E 12˚ 40′ 32.23″ και N 31˚ 58′ 50.74″ E 12˚
  41′ 26.26″) που ανάμεσα σε άλλες υπήρχαν και 241 νάρκες T-AB-1.

Υπάρχουν και άλλες αναφορές αλλά αυτό μας δείχνει την παρούσα κατάσταση. Τα νούμερα φαντάζουν πολύ μεγάλα αλλά η εξήγηση σε αυτό είναι το μέγεθος της νάρκης που είναι μόλις ύψους 6 εκατοστών και διαμέτρου 6 εκατοστών με 125 γραμμάρια συνολικό βάρος. Αυτό φαίνεται καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία που τη βλέπουμε δίπλα σε ένα στυλό.

tab1_02

Η νάρκη Τ-ΑΒ-1 είναι πολύ δύσκολη στον εντοπισμό τόσο λόγω του πολύ μικρού μεγέθους της όσο και λόγω του ότι δεν περιέχει σχεδόν κανένα μεταλλικό εξάρτημα. Κατ’ επέκταση ο εντοπισμός με τη χρήση ανιχνευτή μετάλλων δεν είναι εφικτός. Επίσης η κατασκευή της είναι πλήρως αδιάβροχη και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε μηχανικό τράνταγμα. Η ενεργοποίηση της γίνεται με πίεση που σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της είναι 18 ή παραπάνω κιλά αλλά στην πράξη έχουν γίνει πυροδοτήσεις με βάρη από 15 έως και 20 κιλά.

Η νάρκη πωλούνταν με τρία τμήματα που μας δίνει μία εικόνα για το τι μπορεί να συναντήσουμε στο μέλλον. Τα τμήματα ήταν:

 1. Πυροδοτικός μηχανισμός
 2. Νάρκη Κ/Π
 3. Νάρκη Α/Τ

Που ουσιαστικά ο πυροδοτικός μηχανισμός μπαίνει μέσα στη νάρκη Κ/Π και με τη σειρά της η νάρκη Κ/Π μπορεί να τοποθετηθεί ως πυροδοτικός μηχανισμός στη νάρκη Α/Τ. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί καμία παράνομη Α/Τ T-AB-1 νάρκη αλλά είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε. Βλέπουμε στην επόμενη φωτογραφία μία τέτοια αντιαρματική (Α/Τ) νάρκη με τους πυροδοτικούς μηχανισμούς (δηλαδή τις νάρκες Κ/Π Τ-ΑΒ-1) να είναι αριστερά του πυροτεχνουργού, στο έδαφος.

tab1_03

Η εταιρία κατασκεύαζε αυτή τη νάρκη σε τρία χρώματα, γκρί (εκπαιδευτικές), χακί και μπεζ και είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Α/Τ έκδοση της κατασκευάζεται ακόμα και σήμερα.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τύπου                                        : T-AB-1 ή MAP NM T-AB-1
Βάρος                                        : 125 γραμμάρια
Γέμισμα                                    : 62 γραμμάρια πεντολίτη
Χώρα Προέλευσης                 : Βραζιλία
Έτος Αρχικής Κατασκευής   : Άγνωστο

 

Δομή και Χαρακτηριστικά
Από την παραπάνω σύντομη εισαγωγή ήδη είναι γνωστά τα γενικά χαρακτηριστικά αλλά και η ιστορία της νάρκης αυτής. Όπως αναφέρθηκε ήδη, οι διαστάσεις της είναι 6×6 εκατοστά (ύψος και διάμετρος) και είναι κατασκευασμένη τόσο αυτή όσο και η συσκευασία του πυροδοτικού μηχανισμού από πλαστικό χωρίς κανένα άνοιγμα.

tab1_04

Αυτό της προσφέρει απόλυτη στεγανότητα αλλά και τεράστια δυσκολία εντοπισμού. Η κύρια εκρητική ύλη της είναι ο πεντολίτης σε ποσότητα 62 γραμμαρίων. Ο πεντολίτης είναι ένα μίγμα από 50% PETN και 50% TNT με πυκνότητα 1.65 g/cm3 και ταχύτητα εκρήξεως 7400 μέτρα/δευτερόλεπτο. Αυτό είναι και το μόνο περιεχόμενο της νάρκης Κ/Π που βλέπουμε σήμερα.

Για λόγους συνέπειας αναφέρουμε ότι η αντίστοιχη Α/Τ νάρκη, αυτή στην οποία η Κ/Π χρησιμοποιείται ως πυροδοτικός μηχανισμός έχει διάμετρο 24.3 εκατοστά και ύψος 13.8 εκατοστά. Επειδή δεν πρέπει να πυροδοτείται με τόσο μικρό βάρος (18 κιλά), η Κ/Π νάρκη τοποθετείται μέσα της κάτω από ενα πλαστικό καπάκι από υλικό ABS και συγκρατείται με πλαστικούς συνδετήρες στη θέση της. Το πλαστικό καπάκι θα πιέσει τη νάρκη Κ/Π (δηλαδή τον πυροδοτικό μηχανισμό) μόνο όταν δεχθεί πίεση 200 ή παραπάνω κιλών. Η Α/Τ νάρκη έχει γέμισμα 5.2 κιλών ΤΝΤ και είναι εξίσου αδιάβροχη με δυνατότητα τοποθέτησης της έως και 1.2 μέτρα κάτω από νερό χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.

 

Πυροδοτικός Μηχανισμός
Ο πυροδοτικός μηχανισμός της είναι πολύ απλός χωρίς καμία δυνατότητα οπλισμού/αφοπλισμού. Βασίζεται στην πίεση που όταν είναι μεγαλύτερη από 18 κιλά πιέζει τον επικρουστήρα πάνω στον πυροκροτητή που περιέχει εκρηκτική ύλη PETN. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε τη νάρκη χωρίς τον πυροδοτικό μηχανισμό αριστερά.

tab_05

Το μοντέλο αυτού του πυροδοτικού μηχανισμού είναι AC Min NM AE T-AB-1 και είναι το μόνο στοιχείο από ολόκληρη τη νάρκη που περιέχει μεταλλικά αντικείμενα. Συγκεκριμένα τα μεταλλικά αντικείμενα που περιέχει είναι η συσκευασία του πυροκροτητή που είναι από αλουμίνιο με βάρος περίπου 0.15 γραμμάρια και ο επικουρστήρας από χαλυβδοσίδηρο βάρους 0.36 γραμμαρίων. Δυστυχώς και τα δύο είναι πολύ μικρές ποσότητες για τον αξιόπιστο εντοπισμό της με χρήση ανιχνευτή μετάλλων.

Εσωτερικά ο μηχανισμός του μοιάζει με τον παρακάτω με τη διαφορά ότι δεν υπάρχει ελατήριο αλλά ένα μικρό πλαστικό τμήμα που φέρνει αντίσταση σε πιέσεις έως 18 κιλών. Οτιδήποτε πάνω από αυτό θα σπρώξει τον επικρουστήρα πάνω στο καψύλιο που με τη σειρά του θα πυροδοτήσει τον πυροκροτητή και από εκ συμπαθείας έκρηξη τον πεντολίτη της νάρκης.

tab1_06

Ο πυροδοτικός μηχανισμός βιδώνεται πάνω στο σώμα της νάρκης και δεν έχει κανενός είδους μηχανισμό ασφάλισης ή οπλισμού. Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται ο πυροδοτικός μηχανισμός AC Min NM AE T-AB-1 που έχει αφαιρεθεί από τη νάρκη Κ/Π T-AB-1 σε ναρκοπέδιο της Λιβύης το 2011.

tab1_07

 

Ναρκοθέτηση
Τόσο οι νάρκες Κ/Π όσο και οι Α/Τ T-AB-1 τοποθετούνται ανεξάρτητα χωρίς κανένα γνωστό τρόπο αυτοματισμού. Στις γνωστές περιπτώσεις ναρκοπεδίων Κ/Π με νάρκες T-AB-1 βλέπουμε τις νάρκες σε τυχαίες θέσεις που τις περισσότερες φορές καλύπτουν χώρους μόνο μερικών μέτρων ενώ βρίσκονται σε βάθος λίγων εκατοστών (2-5).

 

Εξουδετέρωση
Καθώς δεν έχουν κανένα γνωστό τρόπο παγίδευσης ή οπλισμού η εξουδετέρωση τους είναι απλή χωρίς κανένα καταγεγραμμένο ατύχημα μέχρι σήμερα. Ο πυροτεχνουργός μπορεί είτε άμεσα (ο ίδιος) είτε έμμεσα (με ρομπότ) να πάρει τη νάρκη και να αφαιρέσει τον πυροδοτικό μηχανισμό ξεβιδώνοντας τον χωρίς να ασκήσει ποτέ κάθετη πίεση στην πλάκα πιέσεως του. Αν αυτό δεν είναι εφικτό πρέπει να την μεταφέρει με προσοχή και να την καταστρέψει με ελεγχόμενη έκρηξη (κυρίως με χρήση πλαστικών εκρηκτικών). Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται ένας πυροτεχνουργός στη Λιβύη που αφαιρεί τους πυροδοτικούς μηχανισμούς όπως αναφέραμε και τους τοποθετεί σε ένα κουτί μπροστά του για ασφαλέστερη μεταφορά στο χώρο εξουδετέρωσης τους.

tab1_08

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s