Υλικά Πυροδότησης

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε όλα τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται σήμερα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για τη συνδεσμολογία και την πυροδότηση εκρηκτικών υλών. Μερικά από αυτά τα βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία.

ylika_pyrodotisis_01

Το άρθρο έχει διαφορετικές παραγράφους ανάλογα με το είδος του υλικού και κάποια πολύ εξειδικευμένα υλικά δεν περιλαμβάνονται καθώς ο στόχος του είναι να καλύψει όλα τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούμε σε καταστροφές.

 

Εργαλεία
Σε αυτή την κατηγορία έχουμε κάποια καθημερινά εργαλεία αλλά και κάποια ειδικά σχεδιασμένα για πυροτεχνουργούς. Μία λίστα από γνωστά εργαλεία που είναι πολύ χρήσιμα, αν όχι απαραίτητα, να έχουμε πάντα στη συλλογή μας είναι:

 • Μονωτική ταινία
 • Διάφορα κατσαβίδια – μη ηλεκτρικά αγώγιμα
 • Σπάγκο και πετονιά
 • Φακός
 • Λεπτό σύρμα / γνωστό ως σύρμα παγιδεύσεως
 • Μαχαίρι – μη ηλεκτρικά αγώγιμο
 • Πένσες – μη ηλεκτρικά αγώγιμες
 • Τσιμπιδάκια – μη ηλεκτρικά αγώγιμα
 • Σπίρτα και αναπτήρα

Αυτή η συλλογή μπορεί να μεγαλώσει κατά πολύ αλλά για το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων είναι παραπάνω από επαρκή. Βέβαια πέρα από τα γενικής χρήσης εργαλεία έχουμε και μία σειρά από ειδικής χρήσης εργαλεία που θα τα δούμε στη συνέχεια.

 • Ειδική Πένσα M2
  Αυτή η πένσα έχει ειδικές σιαγώνες για την ασφάλιση ηλεκτρικών και απλών πυροκροτητών, κοπή πυραγωγών σχοινιών και βραδύκαυστων φυτιλιών, σουβλί για το άνοιγμα τρύπας τοποθέτησης πυροκροτητή, κατσαβίδι και είναι από υλικό που δε μπορεί να παράγει σπινθήρα.
  ylika_pyrodotisis_02
  Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολλούς επαγγελματίες στο χώρο να αντικαθιστούν αυτή την πένσα με ένα πολυεργαλείο της Αμερικανικής εταιρίας Leatherman. Είναι το μοντέλο MUT EOD (Military Unit Tool – Explosive Ordnance Disposal) που έχει όλες τις παραπάνω λειτουργίες της πένσας M2 ενώ μπορεί να αντικαταστήσει και αρκετά ακόμα εργαλεία.
  ylika_pyrodotisis_03
 • Κουτί Πυροκροτητών
  Αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα πλαστικό κουτί με ειδικές υποδοχές για τη φύλαξη ηλεκτρικών ή απλών πυροκροτητών σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας.
  ylika_pyrodotisis_04
 •  

 • Προσαρμογείς Πυροκροτητών M1A4 και M1A5
  Οι M1A4 και M1A5 είναι μικροί πλαστικοί προσαρμογείς που μπαίνουν στον πυροκροτητή και βιδώνονται στα τυποποιημένα στρατιωτικά εκρηκτικά για να εγγυηθούν ότι ο πυροκροτητής δε μπορεί να μετακινηθεί.
  ylika_pyrodotisis_05
 •  

 • Προσαρμογείς M8
  Αυτό συνήθως περιλαμβάνεται στις συλλογές με τυποποιημένα εκρηκτικά C4 και χρησιμέυει στην ασφαλή συνδεσμολογία τους. Αρκετές φορές πυροτεχνουργοί έχουν στη συλλογή τους μερικά M8.
  ylika_pyrodotisis_08
 •  

 • Συνδετήρας M1
  Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο αντικείμενο που χρησιμοποιείται σε πιο πολύπλοκες καταστροφές για τη διασύνδεση εκρηκτικών μέσω πυραγωγών σχοινιών.
  ylika_pyrodotisis_09
 • Ειδική Κόλλα Συγκόλλησης M1
  Πολύ ισχυρή κόλλα συγκόλλησης για τυποποιημένα στρατιωτικά εκρηκτικά.
 • Ειδική Ταινία Συγκόλλησης
  Είναι το ίδιο υλικό με την κόλλα αλλά σε ταινία και συχνά χρησιμοποιείται και για αδιαβροχοποίηση.
 • Υλικό Αδιαβροχοποίησης
  Μονωτικό υλικό αδιαβροχοποίησης που χρησιμοποιείται κυρίως στις υποβρύχιες καταστροφές.
 • Καλώδιο Πυροδότησης
  Κατά την ηλεκτρική πυροδότηση χρησιμοποιείται διπολικό καλώδιο μαύρου χρώματος τύπου AWG-18 ή AWG-20 αν και σχεδόν οποιοδήποτε διπολικό καλώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Συνήθως το καλώδιο είναι πάνω στον ειδικό μηχανισμό RL39A που επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση του.
  ylika_pyrodotisis_10
 •  

 • Δοκιμαστικός Εναυστήρας M51
  Πρίν ολοκληρώσουμε την πυροδότηση (εφόσον είναι ηλεκτρική) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Μ51 για να μας δείξει αν το καλώδιο έχει κάπου πρόβλημα κυκλώματος ή όχι. Το Μ51 το βλέπετε εδώ:
  ylika_pyrodotisis_11
  Ενώ στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται πως το χρησιμοποιούμε.
  ylika_pyrodotisis_12
  Τοποθετούμε τον κάθε πόλο από το καλώδιο στις δύο άκρες του Μ51 και ενώνουμε τις άκρες που θα συνδέσουμε στον πυροκροτητή ώστε να κλείσουμε το κύκλωμα. Μετά πιέζουμε τη λαβή απότομα και αν ανάψει η φωτεινή ένδειξη σημαίνει πως υπάρχει κύκλωμα αλλιώς η συνδεσμολογία δεν είναι ολοκληρωμένη.
 •  

 • Γαλβανόμετρο
  Το χρησιμοποιούμε πρίν την ηλεκτρική πυροδότηση για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει φορτίο στο καλώδιο πυροδότησης πρίν κάνουμε την τελική διασύνδεση. Ανάλογα την ένταση ηλεκτρικού ρεύματος που μπορεί να υπάρχει λόγο στατικού ηλεκτρισμού μπορεί να γίνει κατά λάθος πυροδότηση. Εδώ βλέπουμε ένα αναλογικό και ένα ψηφιακό γαλβανόμετρο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
  ylika_pyrodotisis_13
  Και εδώ φαίνεται πως το χρησιμοποιούμε για τον εντοπισμού ηλεκτρικού φορτίου αλλά και την επιβεβαίωση της αγωγιμότητας των καλωδίων.
  ylika_pyrodotisis_14

Υπάρχουν δεκάδες εργαλεία και συλλογές για συγκεκριμένου τύπου εξουδετερώσεις ή καταστροφές αλλά αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα σε συλλογές υλικών πυροδότησης.

 

Εναυστήρες Απλής Πυροδότησης
Σε αυτή την παράγραφο θα δούμε πως λειτουργούν αλλά και ποιοί είναι οι πιο γνωστοί εναυστήρες απλής πυροδότησης.

 • Εναυστήρας M60
  Είναι ο πιο γνωστός εναυστήρας απλής πυροδότησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις γνωστές συνδεσμολογίες απλής πυροδότησης καθώς προσφέρει άψογη αδιαβροχοποίηση.
  ylika_pyrodotisis_15
  Ο τρόπος λειτουργίας του είναι πολύ απλός. Ας δούμε το επόμενο διάγραμμα για να το κατανοήσουμε καλύτερα.
  ylika_pyrodotisis_16
  Εδώ βλέπουμε με κόκκινο χρώμα τον πείρο ασφαλείας, με πράσινο τη λαβή, με μωβ το ελατήριο του επικρουστήρα, με μπλέ τον επικρουστήρα, με κίτρινο το καψύλιο, με γαλάζιο τα μονωτικά δαχτυλίδια και τέλος με πορτοκαλί το καπάκι προστασίας. Γνωρίζοντας αυτά η χρήση του είναι πολύ απλή.

  1. Ξεβιδώνουμε λίγο το μέρος που κρατάει το καπάκι προστασίας.
  2. Τοποθετούμε το βραδύκαυστο φυτίλι μέσα και το σφίγγουμε με ασφάλεια διβώνοντας το κάτω μέρος του εναυστήρα.
  3. Αφαιρούμε την ασφάλεια.
  4. Τραβάμε τη λαβή.

  Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να φορτίσουμε το ελατήριο και όταν η λαβή είναι σε πλήρη έκταση δεν συγκρατεί πλέον τον επικρουστήρα οπότε το ελατήριο του τον οδηγεί με δύναμη πάνω στο καψύλιο που αναφλέγεται και ξεκινάει τη διαδικασία πυροδότησης. Η συνδεσμολογία φαίνεται και από το εγχειρίδιο «Εκρηκτικών και Καταστροφών» με το ακόλουθο σχέδιο.

  ylika_pyrodotisis_17

 •  

 • Εναυστήρας M81
  Ο Μ81 είναι ένας νεώτερος εναυστήρας που χρησιμοποιεί τον ίδιο σχεδιασμό με μερικές μικρές διαφορές που θα περιγράψουμε εδώ.
  ylika_pyrodotisis_18
  Οι διαφορές του είναι:
  1. Έχει πιο ισχυρό καψύλιο.
  2. Πέρα από το καπάκι πυροκροτητή έχει ένα ακόμα πλαστικό δαχτυλίδι γύρω του για προστασία από τραντάγματα.

  Κατά τα άλλα η χρήση του είναι ακριβώς ίδια με αυτή του M60 και έχει τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά.

 •  

 • Πυροδότηση με Σπίρτα
  Μία τεχνική σε περίπτωση που δεν έχουμε εναυστήρα είναι η πυροδότηση με σπίρτα.
  ylika_pyrodotisis_19
  Κάνουμε μία μικρή τομή στο βραδύκαυστο φυτίλι με προσοχή ώστε να μη χαθεί η πυρίτιδα που περιέχει και εν συνεχεία τοποθετούμε ένα σπίρτο μέσα στη σχισμή με το κεφάλι του όσο πιο κοντά γίνεται στο φυτίλι.
  ylika_pyrodotisis_20
  Τέλος, απλώς ανάβουμε το σπίρτο.
  ylika_pyrodotisis_21

Και έτσι ολοκληρώσαμε την παράγραφο αυτή και πάμε στο επόμενο μέρος που θα δούμε εναυστήρες για ηλεκτρική πυροδότηση.

 

Εναυστήρες Ηλεκτρικής Πυροδότησης
Αντίστοιχα με την προηγούμενη παράγραφο, εδώ παρουσιάζουμε τους πιο διαδεδομένους εναυστήρες ηλεκτρικής πυροδότησης και τη χρήση τους.

 • Μηχανισμός Πυροδότησης M34
  Αυτός ο μηχανισμός έχει δύο βίδες στις οποίες προσαρμόζουμε το διπολικό καλώδιο και μία λαβή που όταν πιέζεται παράγει αρκετή ηλεκτρική τάση για να πυροδοτήσει έως και 50 πυροκροτητές σε σειριακή συνδεσμολογία.
  ylika_pyrodotisis_22
  Η χρήση του είναι αρκετά απλή και μπορούμε εύκολα να την περιγράψουμε σε μερικά βήματα.
  1. Πρώτα ελέγχουμε ότι το ελατήριο της λαβής επαναφέρει τη λαβή στη θέση της.
  2. Στη συνέχεια πατάμε γρήγορα τη λαβή μερικές φορές (2-3) για να δούμε αν η ενδεικτική λυχνία ανάμεσα από τις δύο βίδες θα ανάψει.
  3. Αν η λυχνία ανάβει σημαίνει ότι ο πολλαπλασιαστής παράγει την απαιτούμενη τάση και τότε συνδέουμε το διπολικό καλώδιο.
  4. Πατάμε τη λαβή μερικές φορές (2-3) και θα γίνει η πυροδότηση.
 •  

 • Μηχανισμός Πυροδότησης CD450-4J
  Αυτός είναι ο νεώτερος μηχανισμός πυροδότησης που έχει επίσης δύο βίδες για τη σύνδεση του διπολικού καλωδίου αλλά και δύο κουμπιά, CHARGE (Όπλισε) και FIRE (Πυροδότησε).
  ylika_pyrodotisis_23
  Αυτός ο μηχανισμός χρησιμοποιεί μπαταρίες για τη λειτουργία του και έτσι θέλει προσοχή καθώς η θερμοκρασία του περιβάλλοντος μπορεί να τον επηρεάσει. Για να επιβεβαιώσουμε ότι λειτουργεί ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
  1. Κρατάμε πατημένο το κουμπί CHARGE και μετά από περίπου 1-5 δευτερόλεπτα θα ανάψει η ενδεικτική λυχνία READY-TO-FIRE (Έτοιμο για Πυροδότηση) και θα πρέπει να μείνει αναμένη για όσο έχουμε πατημένο το κουμπί.
  2. Έχωντας πατημένο το κουμπί CHARGE πατάμε το κουμπί FIRE και κρατάμε και τα δύο πατημένα για περίπου 2 δευτερόλεπτα. Θα πρέπει αφού ελευθερώσουμε και τα δύο κουμπιά η ενδεικτική λυχνία READY-TO-FIRE να μείνει αναμμένη περίπου 1/4 του δευτερολέπτου και μετά να σβήσει.

  Αν τα παραπάνω γίνουν όπως τα περιγράψαμε ο μηχανισμός λειτουργεί όπως πρέπει. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να ξεκινήσουμε την πυροδότηση με τα παρακάτω βήματα.

  1. Συνδέουμε το διπολικό καλώδιο στους δύο ακροδέκτες/βίδες του μηχανισμού.
  2. Πατάμε το κουμπί CHARGE και το κρατάμε πατημένο. Η ένδειξη READY-TO-FIRE θα ανάψει όταν ο πυκνωτής έχει δυναμικό 450V. Αν αφήσουμε το κουμπί CHARGE ο μηχανισμός θα αποφορτίσει τον πυκνωτή μέσα σε 3 δευτερόλεπτα.
  3. Πατάμε το κουμπί FIRE τουλάχιστον 2 δευτερόλεπτα και το κρατάμε για ακόμα 3 δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη.
  4. Μπορούμε ελευθερώσουμε τα κουμπιά και να αποσυνδέσουμε τα καλώδια.
 •  

 • Μηχανισμός Πυροδότησης MK27
  Αυτό το μηχανισμό τον συναντάμε συχνά στην Ελλάδα κυρίως σε κέντρα εκπαιδεύσεως και είναι Αμερικανικής κατασκευής.
  ylika_pyrodotisis_24
  Χρησιμοποιεί πολλαπλασιαστή για την παραγωγή της απαιτούμενης τάσης και μπορεί να πυροδοτήσει έως 10 πυροκροτητές. Ο μοχλός σήματος Τ που έχει μπορεί να αφαιρεθεί και αυτό προτείνεται από όλα τα εγχειρίδια χρήσης. Ο μοχλός πρέπει να είναι μακριά από το μηχανισμό μέχρι τη στιγμή της πυροδότησης που προσαρμόζεται στον μηχανισμό ΜΚ27 και με την περιστροφή του 2-3 φορές γίνεται η πυροδότηση.

 
Είναι πολύ σημαντικό και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις να ακολουθήσουμε όλους τους κανόνες ασφαλείας της πυροδότησης όπως έλεγχος για στατικό ηλεκτρισμό και κενά στο κυκλώμα προτού προχωρήσουμε στα βήματα που περιγράψαμε παραπάνω.

 

Πυροδότηση με MDI
Τέλος έχουμε τα MDI (Modern Demolitions Initiator – Μοντέρνος Πυροδοτικός Μηχανισμός) που ουσιαστικά είναι τυποποιημένη συλλογή για πυροδότηση (πυροκροτητής, φυτίλι, εναυστήρας) αλλά λόγω της διαφοράς τους δεν ανήκουν ακριβώς σε αυτό το άρθρο και για αυτό το λόγο θα κάνουμε εκτενή αναφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά και τη χρήση τους σε ανεξάρτητο άρθρο.

ylika_pyrodotisis_25

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s