Διαμέτρημα .45 ACP

Αυτό είναι το γνωστό 45άρι διαμέτρημα με τα αρχικά ACP να σημαίνουν «Automatic Colt Pistol» (Αυτόματο Colt Πιστόλι) που πρώτη φορά κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ. Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως. Στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιείται στο Μ1911, το πιστόλι που έχουν οι περισσότεροι αξιωματικοί.

45acp_01

 

Σύντομη Ιστορία
Η ιστορία του ξεκινάει το 1904 όταν ο John Browning σχεδίαζε ένα διαμέτρημα .41 για την εταιρία Colt. Τότε το Ιππικό των ΗΠΑ ζήτησε ένα αυτόματο πιστόλι που να μπορεί να δεχτεί ένα μεγάλο διαμέτρημα όπως το υπάρχον .45 Colt που ήταν διαθέσιμο ως τότε μόνο σε περίστροφα. Έτσι, μετά από μικρές αλλάγες ο John Browning χρησιμοποίησε τα σχέδια του .41 για να κατασκευάσει το νέο .45 ACP. Αργότερα, το έτος 1911 υιοθετήθηκε και από τον στρατό των ΗΠΑ σαν το βασικό πιστόλι, το γνωστό σε όλους Colt Model 1911 ή απλώς M1911.

 

Τεχνικά Χαρακηριστικά

Χώρα Προέλευσης     : ΗΠΑ
Έτος Κατασκευής      :  1904
Διάμετρος Βλήματος :  11.5 χιλιοστά ή 0.452 ίντσες
Μήκος Κάλυκα           :  22.8 χιλιοστά ή 0.898 ίντσες
Μέγιστη Πίεση           :  21000 psi ή 140 MPa
Βάρος Βλήματος         :  12-15 γραμμάρια (ανάλογα το βλήμα)
Ταχύτητα Βλήματος  :   250-373 μέτρα/δευτερόλεπτο (ανάλογα το βλήμα)

 

Παραλλαγές και Διαφορετικοί Τύποι
Σήμερα υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές του .45 ACP αλλά τρείς είναι οι πιο διαδεδομένες στις ένοπλες δυνάμεις. Αυτές είναι:

 

US Army Ball FMJ
Ο τύπος που χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό των ΗΠΑ και σήμερα χρησιμοποιείται από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

45acp_02

Είναι το πιο ισχυρό από όλους τους άλλους τύπους με βάρος βλήματος 15 γραμμάρια (230 gr) και είναι ένα FMJ (Full Metal Jacket) βλήμα (δηλαδή έχει ένα περίβλημα χαλκού γύρω από το βλήμα από μολύβι). Ο λόγος πίσω από αυτό ήταν οι μάχες σε ανοιχτά πεδία μάχης που απαιτούσαν ένα όπλο ικανό να σταματάει τον εχθρό όσο πιο γρήγορα γίνεται.

 

Speer Gold Dot JHP
Αυτός ο τύπος κατασκευάστηκε ειδικά για τις ένοπλες δυνάμεις που λειτουργούν σε κατοικημένες περιοχές.

45acp_03

To βλήμα έχει βάρος 12 γραμμάρια (185 gr) ώστε να είναι ελαφρύ και γρήγορο και επίσης είναι JHP (Jacketed Hollow Point). JHP είναι το κοίλο μέρος στο κέντρο του βλήματος που το αναγκάζει να ανοίγει όταν χτυπήσει κάπου (όπως φαίνεται στη φωτογραφία). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο καταστροφικό αν χτυπήσει ένα άτομο καθώς το μέγεθος του διπλασιάζεται αλλά είναι πιο ασφαλές σε πυκνοκατοικιμένες περιοχές καθώς κάνει τον εξοστρακισμό πολύ πιο δύσκολο και αδύνατο να διαπεράσει ένα στόχο και να χτυπήσει κάποιον άλλο πίσω του.
Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται πως λειτουργεί το JHP βλήμα.

45acp_04

 

Federal Hydra-Shok
Αυτός είναι ο τελευταίος ιδιαίτερα δημοφιλής τύπος που σχεδιάστηκε από τον Tom Burczynski για την ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ (FBI) μετά από αίτημα τους για ένα πιο ισχυρό JHP βλήμα με ελεγχόμενο κλώτσημα. Από το 1988 που κυκλοφόρησε εως και σήμερα είναι ευρέως διαδεδομένο.

45acp_05

Η μεγάλη του διαφορά από το προηγούμενο είναι το βαρύ βλήμα των 15 γραμμαριών (230 gr) που είναι όμως αρκετά διαφορετικό ώστε να προσφέρει τη μέγιστη ακρίβεια με το ελάχιστο δυνατό κλώτσημα.

 

Πλεονεκτήματα
Τα τρία μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του .45 ACP σε σχέση με τα μικρότερα διαμετρήματα που συναντάμε σε ημιαυτόματα πιστόλια είναι:

 1. Ισχύς
  Είναι ένα πολύ δυνατό διαμέτρημα που μπορεί να σταματήσει ένα στόχο πιο γρήγορα και αποτελεσμάτικα από μικρότερα διαμετρήματα.
 2. Ακρίβεια
  Ακόμα και σήμερα είναι παγκοσμίως γνωστό για την εντυπωσιακή ακρίβεια του και γι’αυτό το λόγο συχνά το συναντάμε και σε σκοπευτικούς ομίλους και διαγωνισμούς.
 3. Υποηχητικό
  Οι περισσότεροι τύποι του είναι υποηχητικοί (πιο αργά από την ταχύτητα του ήχου) και έτσι κάνουν ένα πιο περιορισμένο ήχο που μπορεί σχεδόν να εξαφανιστεί με τη χρήση σιγαστήρα.

 

Μειονεκτήματα
Και τα τρία αρνητικά είναι τα παρακάτω:

 1. Κλώτσημα
  Η ισχύς του το κάνει δύσχρηστο και ιδιαίτερα σε συνεχόμενες ριπές καθώς η επαναφορά μετά από κάθε βολή απαιτεί περισσότερο χρόνο σε σχέση με ένα μικρότερο διαμέτρημα.
 2. Χωρητικότητα
  Τα περισσότερα όπλα αυτού του διαμετρήματος σπάνια δέχονται πάνω από 8-9 σφαίρες (λόγω του μεγάλου μεγέθους) όταν τα αντίστοιχα όπλα μικρότερου διαμετρήματος έχουν διπλάσια χωρητικότητα.
 3. Ταχύτητα
  Η ταχύτητα του διαμετρήματος είναι κυριολεκτικά η μισή από άλλα μικρότερα και σε κάποια πεδία μάχης αυτό μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s